Henrik Dettmann kirjoitti Yle:n kolumnissaan (17.1.) lasten ja nuorten liikkumisesta, tai oikeastaan sen puutteesta. Monille sekä aikuisille että lapsille liikkuva elämäntapa jää vain haaveeksi. Nykyinen hallituskin on yrittänyt edistää asiaa ottamalla harrastetuntien tukemisen hallitusohjelman kärkihankkeisiin.

Harrastaminen kiinnostaa, mutta silti viidennes lapsista ja nuorista ei syystä tai toisesta pääse mukaan. Yhä useammin esteenä on raha. Seuratoiminnan ammattimaistuessa harrastamisen kustannukset ovat nousseet. Kehitykseen on puututtava, ja tarjottava kaikille lapsille mahdollisuus osallistua.

Kolumnissaan Dettmann ehdottaa mallia, jossa harrastukset kytkettäisiin koulupäivän yhteyteen. Tämä esimerkiksi vapauttaisi illat perheiden vapaa-ajalle, kun lapsia ei tarvitsisi kyyditä harrastuksesta toiseen.

Ideaa on kokeiltu 2000-luvun alun MUKAVA-hankkeessa, jonka osatoteuttaja oli Sitra. Joustavasta koulupäivästä saadut kokemukset olivat erittäin hyviä. Koulun yhteydessä tapahtuvan harrastustoiminnan koettiin edistävän lasten ja nuorten kehitystä, viihtymistä koulussa, oppimistuloksia, yhteiskuntaan kiinnittymistä sekä vähentävän yksinäisiä iltapäiviä kotona.

Kouvolassa koulujen kerhotoiminta vaihtelee kouluittain. Toimintaa rahoitetaan valtion tuella ja kerhoja voivat pyörittää monenlaiset tahot. Toimiva esimerkki on Kouvolan Urheiluakatemia, joka järjestää monipuolisia ja maksuttomia kerhoja eri kouluilla yhteistyössä seurojen kanssa. Liikunnan rinnalle tarvitaan kerhotoimintaa myös kulttuurin ja taiteen saralta.

Vuonna 2016 kaupunginvaltuustossa esiteltiin Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite ”Harrastustakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle/nuorelle vähintään yksi harrastus”. Aloite sai ylipuolueellista tukea ja nyt kaupungilta saadun tiedon mukaan on tarkoitus tehostaa harrastustakuun viemistä käytäntöön. Ensisijaisesti harrastustakuu tulee näkymään perusopetuksen kouluissa kerhotoimintaan panostamalla.

Aloitteiden käsittely on usein hidasta, mutta on tärkeää viedä ne maaliin. Jo hyväksytyt asiat eivät saa hautautua aloitetulvan alle. Nyt on korkea aika toimia ja mahdollistaa edes yksi harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle. Olen samaa mieltä Henrik Dettmannin kanssa siitä, että harrastustoiminnan liittäminen koulupäivän yhteyteen on valtava mahdollisuus.

Lapset ja nuoret eivät vaadi kuuta taivaalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2017 Koululaiskyselyn mukaan kiinnostavimpia harrastuksia ovat jalkapallo, koripallo, salibandy ja tanssi. Perinteisten harrastusmuotojen oheen ovat tulleet muun muassa parkour ja elokuva. Itselle mielekkään harrastuksen löytäminen tukee lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kehitystä, sosiaalisia taitoja ja mahdollistaa ystävyyssuhteiden syntymisen. On tärkeää kuulua porukkaan.

 

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *